Trött på jobbet – starta eget!

Det finns tillfällen i livet då man anser att nu är det nog att andra bestämmer över en själv och sätter regler och gränser för vad som är tillåtet respektive otillåtet. En sådan situation kan uppstå precis innan man flyttar hemifrån men kan också uppstå i en vanlig jobbsituation. Man kanske känner att nu är det nog att man ska arbeta åtta till fem, totalt fyrtio timmar i veckan på samma arbete dag ut och dag in. Känner man att det är så, då är det dags att starta eget. Det kan också vara så att man för sig själv byggt upp en idé om sitt eget företag och att man kanske har kommit världens mest briljanta idé och att det är därför man vill starta sin egen rörelse. För det är en grund i ett eget företag att det finns en affärsidé som håller rörelsen uppe. Utan en idé kan inget företag skapas.

Men så klart styrs inte företaget bara av en idé utan av en massa andra saker som är nästan mer viktiga än det. När man startar upp sitt företag kommer man snabbt märka att det är mycket pappersarbete som väntar och dessutom en tid när allting inte kanske kommer gå som på räls hela vägen till målet. Det kommer krävas åtminstone flera månader, till och med flera år, innan man ens kan ta ut en egen lön. Och innan dess måste man gå med vinst! Några saker som därför är viktiga är att…

  • … hitta en affärsidé som skapar företagets grund.
  • … se över att alla kostnader håller.
  • … räkna med att det kommer ta tid innan man går med vinst.
  • … skydda sitt företags idé, namn och publicerade saker.
  • … hålla koll på alla viktiga papper (och skaffa en bra revisor).
  • … försöka att hålla sig inom rimlig budget.
  • … att hela tiden utveckla och försöka hitta möjligheter till att få företaget att gå ännu bättre.

Fler tips finns på att läsa i en ny nättidning, som har samlat all viktig information om att starta upp en egen rörelse. Det finns också information från andra människor som också startat eget och som ger sina tips på hur man gör det så bra som det bara är möjligt för en själv.  Även många myndigheter ger information om att starta eget.