Ljusterapi i vintermörkret

Idag har vi passerat vintersolståndet. Det betyder att från och med nu går vi mot ljusare tider! Tyvärr går det rätt långsamt, och många svenskar upplever vintern som en mörk och lång årstid. Bor man lite längre söderut kommer det heller inte så mycket snö som lyser upp, och många blir nedstämda eller till och med deprimerade. Att erbjuda ljusterapi kan vara en bra investering.

Det har varit en del debatt kring huruvida ljusterapi fungerar. Många vårdcentraler har lagt ner sin ljusterapi vilket många saknar. Även om den inte verkar ha några tyngre vetenskapliga belägg för att den skulle funka, är det många som upplever att de får i sig dosen av ljus som de behöver när de går i den typen av terapi.

En studie visar annat

Men det finns också forskning som säger det motsatta. I en DN-artikel kan vi läsa om en studie om just ljusterapi. Där har man använt sig av glasögon med vitt och rött ljus. Man placerar glasögonen ovanför ögonen och lamorna lyser mot ett hologram som reflekterar in ljuset i ögonen.

Preliminära resultat visar att oavsett om eleverna hade glasögon med rött eller vitt ljus så minskade depressionsbesvären med 25 procent. Stress minskade med 11 procent, trötthet med 14 procent, sömnproblem med 16 procent och kvällspigghet med 5 procent. Läs mer om studien här.

Tyvärr erbjuds inte ljusterapi på många platser längre och därför kan det vara en smart idé att investera i marknaden nu.