Svårare att få starta eget-bidrag

Nu ändras reglerna för starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen, vilket gör det svårare för nyligen arbetslösa att få det beviljat. Dessutom blir det svårare för de som redan fått ett bidrag att få det förlängt.

4434267-gyllene-spargris-med-mynt

När man ska starta ett eget företag är det mycket man måste ha i åtanke och det kan ibland vara knepigt att få allt att gå ihop. Vi har tidigare skrivit om just det här:

”En av de största utmaningarna man kan ta sig an här i livet är verkligen att starta ett eget företag, och sats på det till 100 %!” Läs mer.

Svårare få bidrag

En sak som kan vara riktigt svår att få att fungera när man ska starta ett eget företag är finansieringen. Det är inte alla som har några hundratusen över som de kan lägga på att starta upp ett företag. Därför kan man bland annat söka ett starta-eget-bidrag hos Arbetsförmedlingen. Men förra året ändrade man reglerna för att söka bidraget och nu är det betydligt svårare för de som nyligen blivit arbetslösa att söka bidraget. Dessa pengar riktas nu främst till de som varit långtidsarbetslösa, skriver ST. De nya reglerna gör även att det blir svårare att få sitt bidrag förlängt när man väl fått det. Nu är det bara ett begränsat antal kommuner som kommer kunna få förlängt.

Vad innebär bidraget?

Starta eget-bidraget är ett bidrag som motsvarar A-kassan och ligger på 680 kronor per dag som ges i 4 månader, plus eventuell förlängning med 2 månader. Det är som sagt till för dem som inte har något arbete och vill starta eget företag. Bidraget beviljas först efter en prövning av företagens ekonomiska beräkningar och affärsplaner.