Stökigt eller städat skrivbord?

Ett stökigt och kreativt kaos eller kliniskt rent på skrivbordet, vad är egentligen bäst? Ska man tro experter är det allra bäst att städa upp på skrivbordet.

5031652-workplace-with-blank-digital-tablet

I Svenska Dagbladet kan man läsa om att ett stökigt kontor kan leda till att de anställda blir sjuka. Forskning visar att ett stökigt skrivbord överbelastar hjärnan och att det även förstör koncentrationsförmågan. Den stökiga arbetsplatsen gör även så att produktiviteten blir hämmad och ställer till det när information ska processas i hjärnan. Forskare har därför kommit överens om att det allra bästa är att ha ett snyggt och städat skrivbord. De företag som har kunder på kontoret ser ofta att ett städat skrivbord är ett måste och att det är extra viktigt att ha det snyggt på kontoret.

Städa upp skrivbordet

För att få ro i hjärnan och göra det lättare att koncentrera sig bör man alltså städa upp sitt skrivbord. Man kan exempelvis börja med att samla ihop papper som ligger huller om buller i en brevkorg eller en tidskriftssamlare som man bland annat kan hitta på http://www.kontorsredo.se. Att få en ren horisont att blicka in i är jätteviktigt och därför kan det vara bra att även städa undan de foton som man eventuellt har på sina barn eller familj på skrivbordet. På dn.se tipsar man om att dessa istället får ställas bakom en på sin kontorsplats eftersom skrivbordet ska vara reserverat för endast den arbetsuppgift man håller på med nu.

Kan uppfattas som negativt

Hur ens skrivbord ser ut påverkar som sagt koncentrationen och kreativiteten en hel del, men skrivbordets utseende säger även mycket om hur man är som person. Det kan nämligen hända att en person med smutsigt och stökigt skrivbord uppfattas som ofräsch och oseriös. Detta gör att omgivningen har en tendens att reagera negativt. De som stökar till sitt skrivbord blir dock färre och färre i och med framfarten av de flexibla kontoren där man byter skrivbord varje dag och inte kan lämna massa saker framme. Läs mer.