Mer kreativ reklam på nätet

Mängder av företag satsar enorma pengar på reklam på nätet. Men allt fler internetanvändare stänger av annonserna för att slippa se dem. Därför måste företagen komma på nya kreativa sätt att sprida sitt budskap.

830149-laptop

En ny nordisk studie visar att 5 av 10 unga personer använder adblockers, skriver Dagens Media. Adblockers blockerar annonser på olika hemsidor. Användandet av adblockers är generellt stort och genomsnittligen använder 36 procent någon form av adblocker men det är alltså flest ungdomar som använder det. De flesta av de som använder adblockers uppgav att de gör det för att de vill få en bättre överblick av den sida de besöker. Hälften av användarna uppgav också att de använder adblockers för att de vill undvika irriterande och stötande meddelanden. När det gäller reklam överlag var alla åldersgrupper negativt inställda.

Andra reklamformer

Den här undersökningen visar tydligt på att allt fler använder adblockers och att de flesta är negativt inställda till reklam. Därför gäller det för företagen att satsa på andra former av reklam än de traditionella. Det kan exempelvis handla om så kallad native advertising där man väver in sitt budskap i en redaktionell text. Använder man sig av den här typen av marknadsföring blir det inte lika självklart för konsumenten att det är reklam och konsumenten kan även uppleva att den får ett visst mervärde i den här reklamformen, som den inte får vid annan reklam. Alla de större tidningarna har native advertising på sina hemsidor, skriver Dagens Nyheter.

Satsa på video

En annan typ av reklamform som kan vara mer uppskattad, om den är bra, är videoreklam. Anlitar man ett riktigt bra produktionsbolag som exempelvis Brikk animation och film kan reklamen till och med bli viral och spridas till en massa människor. Det finns mängder av exempel på bra reklamer som nått ut till många och blivit riktiga succéer. Ett nytt exempel är Åhléns reklam där de hyllar mångfalden och berättar om att man inte behöver klä sig som samhället vill att man ska göra. Läs mer. Ytterligare några reklamfilmer som blivit oerhört poppis är:

  • Icas reklamserie.
  • Atgs reklam med Vinne.
  • Volvos reklamer med kändisar.