Kontorsanställda klagar på ljudnivån

Arbetsmiljön är A och O för att medarbetarna i företaget ska trivas och göra ett bra jobb. Men kontorsanställda upplever att de inte kan arbeta ostört. Sitter man i ett öppet kontorslandskap är detta problem svårt att undvika, men det finns knep.

423964-emotions-from-noise

Så mycket som var fjärde person som jobbar på kontor i Sverige tycker att hen sällan eller aldrig kan jobba ostört, visar en undersökning som Svenska Dagbladet tagit del av. Mer än hälften av kontorsarbetarna saknar ett eget rum eller har inte ens en fast plats att arbeta på. Andelen personer som sitter i landskap eller större rum med två till fem personer i samma rum, ökar. Detta i samband med att andelen kvadratmeter per anställd krymper. Konsekvensen av de krympande ytorna och de öppna kontorslösningarna är att många känner sig störda på jobbet. Undersökningen visar att det som stör kontorsjobbarna är högljudda kollegor, oljud från ventilation, mobiltelefoner och en allmänt hög ljudnivå, skriver NSD.

Få en lägre ljudnivå

Det är ju ett faktum att de öppna kontorslandskapen blir fler och det blir mindre arbetsyta för de som arbetar på kontor. Detta går knappast att ändra på i dagsläget. Det finns dock en del saker man kan göra för att bli mindre störd i ett sådant här arbetsklimat. Det första man kan göra är att sätta upp ljudabsorbenter för vägg som både avskärmar lite och gör så att den allmänna ljudnivån sänks. Några andra tips på hur man dämpar ljudnivån är:

  • Att ha mattor på golvet. Mattorna tar upp lite av ljudet plus att man slipper lätet från klackar när folk går runt på kontoret.
  • Veckade gardiner som hänger en bit innanför fönstret kan även absorbera en del ljud.
  • Sätt människor som arbetar med samma sak bredvid varandra. Sitter exempelvis en ekonom bredvid en säljare, finns en stor risk att ekonomen störs av säljarens kundsamtal.
  • Glasrum mitt i kontorslandskapet är inte att föredra. Visserligen är de bra för de som sitter i dem men i övrigt fungerar glasväggarna som reflektorer.
  • Se till att ventilationen är så bra som den kan vara. Många stör sig väldigt mycket på en högljudd ventilation. Läs mer.