Hur skapar man en trivsam arbetsplats?

Det finns några saker du bör se över när du ska skapa en bra arbetsplats åt dig och dina kollegor. Visste du att till exempel växter kan förbättra luften och öka produktiviteten? Dessutom kan belastningsskador minska med rätt möbler.

kontor

Till att börja med behöver inte allt på ett kontor vara vitt. Lek med färger för att få upp energin. Ibland kan det räcka med några få accenter på kuddar eller tavlor för att muntra upp rummet. Eller så kan du ge de olika mötesrummen en fondvägg i en uppiggande kulör. Inred gärna med gröna växter för att ge arbetsplatsen en trivsam känsla. Inte bara förbättrar växter luften på kontoret (Källa) enligt en undersökning från University Of Queensland så kan växter öka produktiviteten med 15 procent.

Tips för kontoret

Det kan lätt bli bullrigt på ett kontor så se till att få in mattor, gardiner eller snygga bullerdämpare för att dämpa oljud. Sen finns det nog inget som bättre kan skänka en arbetsplats en mysig atmosfär såsom nybryggt kaffe gör. För att få en mer gemytlig stämning kan man köpa en kaffemaskin och kakor till kontoret. Ytterligare något att satsa på är ergonomin. Ett bra ergonomiskt tänk bör genomsyra arbetsplatsen. Hela 70 procent av människorna i Sverige har belastningsskador, enligt Aftonbladet. Därför bör du se till att ha bekväma stolar som sparar ryggen, höj och sänkbara skrivbord för att kunna sträcka ut på sig. Det kan du bland annat köpa på http://kontorsshop.se/.

Finns säkerhetsföreskrifter

Förutom att skapa en trivsam miljö där människor trivs finns det även en mängd säkerhetsföreskrifter som gäller på kontor. Det kan handla om buller, ljus och belysning eller ventilation. Det är arbetsgivaren som är ansvarig för detta. Om en person hittar en brist i arbetsmiljön måste personen i första hand påtala detta till sin chef, i annat fall till skyddsombud eller sin fackförening. Läs mer på Arbetsmiljöverket.