Finansiera ditt företag

När du ska starta ett eget företag behöver du ha pengar till att finansiera det. Du bör även försöka undvika några vanliga fällor för att starta ditt företag på ett bra sätt. Vi på Gooliat har bestämt oss för att ge dig några råd kring dessa saker.

I år blir det svårare att starta eget företag. Detta på grund av att Arbetsförmedlingen ändrar reglerna för vem som kan få så kallat aktivitetsstöd när man startar eget. Innan ändringen fick den som var minst 25 år och anmäld som arbetssökande eller som riskerade att bli arbetslös möjlighet att få aktivitetsstöd under sex månader. Detta stöd har i många fall varit avgörande för folk som vill starta eget företag. Det finns dock några tips på hur man kan finansiera sin idé.

  • Kolla först med dina vänner och familj om det är någon av dem som skulle kunna tänka sig att finansiera idén, eller bli delägare.
  • Du kan söka företagslån hos Almi, som inte kräver lika stor säkerhet som banken. Du kan dock behöva en personlig borgen.
  • Sök ett startaeget-bidrag på Arbetsförmedlingen. Det finns även en startaeget-utbildning på några veckor hos dem.
  • Hitta stipendier, tävlingar eller priser. Det finns tävlingar där du kan vinna en stor summa pengar för din affärsidé.
  • Folkfinansiering kan även hjälpa dig. Du går ut till allmänheten och får många personer att hjälpa dig med små summor.

När du väl ska komma igång med ditt företag finns några hinder som du bör undvika.

  • Du glömmer sälja idén. Detta är väldigt viktigt eftersom att du vill ha folk som är intresserade av din produkt eller tjänst för att kunna sälja den. Detta gäller även om du vill få folk att investera pengar i idén. Gå ut och networka med folk. Köp högklassiga visitkort med snygg design, som du kan dela ut till möjliga intressenter.  
  • Du planerar för mycket och kommer inte igång. Planeringsfasen när man ska starta ett företag är väldigt viktig men det gäller även att du kommer igång med ditt företag. Annars kommer du bara stå och trampa vatten.
  • Du tar inga risker. Man måste ibland riskera lite för att vinna i slutändan.

Något du bör ha i minnet när du ska starta företaget är även att många typer av verksamhet kräver tillstånd från en myndighet, länsstyrelsen eller kommunen. Du kan även behöva skaffa namnskydd hos Bolagsverket.