En coach kan vara många saker

Ett av de mest mångfacetterade yrken som finns i Sverige är att arbeta som coach. Det alla de olika typerna av coacher har gemensamt är att de sysslar med någon form av rådgivning. Det kan handla om att ge råd till den som letar efter ett nytt arbete, eller om att hjälpa någon att hitta en bra vårdgivare. De som blivit mest uppmärksammade i medierna är dock troligen jobbcoacherna:

Arbetsförmedlingen har på uppdrag av regeringen arbetat med upphandling av personliga coacher till arbetslösa. Totalt erbjuds 27 500 coacher.
– De har uppmuntrat små- företagare att vara med i upphandlingen, säger Margareta Sundin, vd för Coachstjärnan och utbildningsansvarig.

Varför blir man coach?

Den som blir någon form av coach har ofta en erfarenhet att dela med sig av till andra. I citatet ovan nämns småföretagare, och den som är arbetslös och funderar på att starta ett eget företag kan behöva någon att bolla idéer med innan hen skrider till verket. Många f.d. elitidrottare utbildar sig också till coacher, och det är inte säkert att de stannar kvar inom idrottsvärlden. Idrott handlar till stor del om att fokusera på det som är viktigt, att våga göra saker och inte minst om att satsa, och den som kan ge inspiration och peppande tips på detta område kan nästan coacha vem som helst till vad som helst.

Känner du att du har erfarenheter som skulle göra dig till en bra coach, men att du behöver lite mer ”kött på benen”? Achieveglobal.se är en sajt där du kan läsa mer om coachutbildningar, och även anmäla dig till en utbildning.