Avknoppade vårdcentraler – bu eller bä?

I Stockholm har avknoppningen av vårdscentraler blivit en het fråga, sedan det avslöjats att vårdcentralen Serafen på Kungsholmen i centrala huvudstaden såldes till några av de anställda läkarna för värdet på inventarierna. Några år senare såldes läkarna den vidare, och gjorde en rejäl vinst. Hur stor vet man inte riktigt, men det har uppskattats att summan den såldes för var 20 miljoner kronor, vilket ska jämföras med att den såldes för mindre än en miljon.

Men det finns även många exempel på där avknoppningar och andra privata vårdcentraler fungerar bra. Om du bor i Göteborgsområdet kan du surfa in på www.dinklinik.se för att hitta en av dem. Om du bor i närheten av Trelleborg kan du boka in ett besök på Kattens vårdcentral, som i år utsågs till Skånes näst bästa vårdcentral. Med tanke på konkurrensen inom regionen är detta ett mycket gott betyg.

Bakom succén

Kattens läkargrupp gick med i hälsovalet i maj förra året och fick då en strid ström av nya patienter. Sedan dess har vårdcentralen ökat antalet anställda från 12 till 20. I höst planerar man att bygga ut i bilskolans lokaler och anställa ytterligare en ny läkare.
Att behålla kontinuiteten och patienternas goda omdömen samtidigt som man måste expandera är en utmaning, menar Lars Tengryd.

Lars Tengryd och hans kollega Anita Segerslätt köpte vårdcentralen redan 1994. Den var med andra ord en av de första avknoppningarna. Av de fyra läkare som arbetar på vårdcentralen idag har tre arbetat där i mer än tio år. Nu planerar man dock att anställa ytterligare personal.