Undvik felaktiga löneutbetalningar

Trots att löne- och ekonomifunktionen på ett företag är en av de mest centrala delarna av verksamheten sker det ibland misstag som kan orsaka stora problem både för arbetsgivaren och de anställda. Det är många faktorer som är kritiska och det krävs kunskap och noggrannhet bland de som ansvarar för löneutbetalningar.

Oavsett om du bedriver ett litet företag med endast ett fåtal anställda, eller om du ansvarar för hundratals anställda krävs det tid och resurser för att hantera ekonomin och lönerna som ska betalas ut. Det är ett mödosamt arbete och görs det inte rätt kan det uppstå konsekvenser. På företag av både större och mindre storlek sker ofta ekonomiarbetet internt, däremot är även det vanligt att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning. På så sätt lättar man på arbetsuppgifterna och kan lägga fokus på att bedriva företagets verksamhet fullt ut. Det är dock inte alla som känner sig helt bekväma med att låta ett annat företag hantera sin ekonomi. Detta är något som man inte ska behöva känna sig oroad över. En aktör som hjälper företag med löneprogram är Aditro, är du intresserad av att läsa om dem hittar du information på https://aditro.com/sv/loneprogram/. Man ska känna sig säker och vara trygg med att outsourca sin ekonomi, därför kan man hos dem själv välja hur mycket man vill ha hjälp med.

Se till att alltid betala ut rätt lön

Som arbetsgivare är det viktigt att se till att lönerna är korrekta och betalas ut som de ska, annars finns det risk att det uppstår konsekvenser. Tidigare i år skrev Aftonbladet om ett fall gällande just problem som uppstått i samband med löneutbetalningar. En man som är vice vd på ett företag hade under några månader valt att betala ut en lägre lön till sig själv i syfte att rädda företaget som gick dåligt. En god tanke som tyvärr fick ett olyckligt slut. Migrationsverket menade att mannen fått ut för lite lön än vad han borde enligt kollektivavtalet, och därför beslutades det att han skulle utvisas. Enligt Aftonbladet har mannen nu kontakt med en advokat för att överklaga beslutet.

I vissa fall kan felaktiga löneutbetalningar däremot komma som en positiv överraskning. Detta hände en kvinna i 70-årsåldern som visade sig ha fått för lite lön utbetald under tio år på sitt tidigare jobb. Felet upptäcktes först nu, många år senare, och nu ska hon få nästan 100 000 kronor retroaktivt för att åtgärda misstaget. I en intervju säger kvinnan att hon ska investera pengarna i en luftvärmepump för sommarstugan.

Har du koll?

Trots att exemplet i föregående stycke statuerade en någorlunda positiv konsekvens av felaktiga löneutbetalningar är det knappast något man bör sträva efter. Om du är ansvarig eller vill sätta dig in i hur det fungerar med löneutbetalningar kan du hitta all väsentlig information på Skatteverkets webbplats. Där finns det en hel sida dedikerad åt lön och ekonomi. Även om du inte arbetar med ekonomin kan det vara värt att läsa igenom hur betalningen av en lön går till i syfte att vara uppmärksam och vara medveten om hur löneprocessen ser ut.